Προσέξτε τι διαβάζετε!

Υπόψη, αυτό γράφτηκε πολύ πριν η φράση "fake news" μπει στην καθημερινότητά μας.
Οι παρατηρήσεις ισχύουν το ίδιο όμως.

Μια ενδιαφέρουσα παρατήρηση που έχω κάνει είναι ότι το ελληνικό internet και κυρίως η ελληνική blog σκήνη τελεί υπό κατάληψη από εθνικιστικά στοιχεία. Είναι χαρακτηριστική μάλιστα η επιρροή τους, που ένα θέμα το οποίο ανεβαίνει σε ένα από αυτά τα sites, αυτόματα ανακυκλώνεται, σχεδόν αναλλοίωτο από τα υπόλοιπα.

Σήμερα επιβεβαίωσα ότι δεν ασχολούνται μόνο με την προβολή και την διακίνηση τέτοιων ειδήσεων, αλλά και την κατασκευή τους.

Ήθελα λοιπόν να ψάξω για τις τρέχουσες ισοτιμίες των νομισμάτων. Μια και δεν είναι διαδικασία που έχω λόγο να κάνω συνέχεια, έγραψα ισοτιμία στο google και πάτησα search. Το πρώτο featured αποτέλεσμα ήταν αρκετά πειστικό (παρ’ όλο που ήταν διαφήμιση) και έτσι αποφάσισα να το συνεχίσω εκεί. Με οδήγησε στο newscode.gr (δεν καταδέχομαι να δώσω link, δείτε το μόνοι σας αν θέλετε) στο οποίο φυσικά δεν υπήρχε τίποτα σχετικό με τις ισοτιμίες των νομισμάτων. Ήταν ένα από αυτά που θα λέγαμε low-budget news sites, αυτά που μερικά χρόνια πριν θα ήταν jack of all trades portal site που είχαν κατακλύσει το ελληνικό ίντερνετ.

[more]

Είδα όμως κάτι άλλο που μου τράβηξε την προσοχή. Ήταν μια είδηση με τίτλο: “Η Τουρκία κλιμακώνει τις προκλήσεις της με την κυβέρνηση να παρακολουθεί «χαλαρά»…”. Η είδηση μιλούσε για το πώς οι δύο υπουργοί εξωτερικών της Ελλάδας και της Τουρκίας έφτασαν σε φραστική αντιπαράθεση, για το πώς οι διπλωμάτες αντιμετωπίζουν “γενικευμένη επίθεση” και για το πώς “χαριτολογώντας” ένας διπλωμάτης είπε “Σε λίγο θα έρθει και η σειρά μας [… με μπαράζ προκλήσεων από την Τουρκία]”.

Τέτοιες “ειδήσεις” ακούμε συχνά πυκνά. Άλλωστε, δεν πέρασε πάρα πολύς καιρός από τότε που το Έθνος (αν δεν κάνω λάθος) μαζί με άλλη μία εφημερίδα προλόγισαν τον διάλογο που είχαν οι δύο αρχηγοί της Ελλάδας και της Τουρκίας, με αφορμή την επίσκεψη του Ερντογάν στην Ελλάδα. Το μόνο πρόβλημα; Ο Ερντογάν τελικά δεν ήρθε και οι δύο εφημερίδες έμειναν ξεκρέμαστες να παρουσιάζουν μια συνάντηση η οποία δεν έγινε ποτέ, με αποτέλεσμα να πασχίζουν να κυκλοροφήσουν νέα έκδοση και να αποσύρουν την παλιά για να καλύψουν το ατόπημά τους. Τελικά, ο μεγάλος ντόρος αποφεύχθηκε, αλλά όσοι ήταν ελαφρώς υποψιασμένοι, είχαν πλέον στα χέρια τους την απόδειξη που ζητούσαν για το κατά πόσο είναι ανάξια εμπιστοσύνης τα ΜΜΕ.

Προς τι η προηγούμενη παράγραφος; Διότι, όπως φαίνεται, στα παραδοσιακά ΜΜΕ δεν υπάρχει η παραμικρή αναφορά της είδησης με την “χαλαρή κυβέρνηση”. Κάποιος θα μπορούσε να ισχυριστεί ότι τα παραδοσιακά ΜΜΕ επέλεξαν να την αποκρύψουν, μόνο που τα παραπάνω συμβάντα που αναφέρονται στην “είδηση” δεν φαίνεται να καταγράφονται πουθενά αλλού, ούτε στον διεθνή τύπο.

Μπορεί φυσικά να ισχυρiστεί κάποιος άλλος ότι αυτό ήταν ένα ατόπημα του εν λόγω ελληνικού ιστότοπου. “Sites της πλάκας δεν είπες ότι είναι; Ε, να η απόδειξη”. Θυμηθείτε όμως τι είπαμε στην αρχή, για το ακροδεξιό δίκτυο συνεργασίας στο ελληνικό internet. Πραγματικά, μια αναζήτηση στο google με τον τίτλο του θέματος μας αποκαλύπτει ότι η είδηση κατά 99% (αν όχι 100%, την στιγμή που το γράφω) έχει αναπαραχθεί μόνο από ανάλογου περιεχομένου sites, τα οποία παρουσιάζουν φανταστικές εκδοχές της πραγματικότητας, όπως αυτό για παράδειγμα.

Γι’ αυτό λοιπόν, προσοχή στο τι διαβάζετε: Το internet δίνει την δυνατότητα να έχει κανείς πρόσβαση σε πολλή πληροφορία, αλλά δε δίνει καμία εγγύηση για την ποιότητα αυτής. Όσο εύκολο είναι να μας παραπλανήσουν τα παραδοσιακά ΜΜΕ τα οποία στηρίζονται από (και στηρίζουν) το κατεστημένο, το ίδιο εύκολο είναι να το κάνουν και οι φαινομενικά ανεξάρτητες προσπάθειες, οι οποίες έχουν λιγότερα προβλήματα και τρύπες να καλύψουν από τις ψεύτικες ειδήσεις τους, κατά την προσπάθεια επίτευξης μιας εσωτερικής αστάθειας και έξαρσης της ακροδεξιάς (υποκινούμενης φυσικά από τις ήδη αρνητικές εξελίξεις της καθημερινότητάς μας).

Ο μόνος τρόπος να είναι κανείς λίγο πιο σίγουρος για αυτό που διάβασε, είναι να το διασταυρώσει από πολλές πηγές και σίγουρα όχι μόνο ελληνικές. Άλλωστε, δεν υπάρχουν φίλοι στο internet, απλά, ως ένα νέο είδος ΜΜΕ που δεν είχε τον ίδιο χρόνο εξέλιξης όπως η τηλεόραση και η εφημερίδα, υπάρχει μια φαινομενική αναρχία, αρκετά μελετημένη όμως ώστε να οδηγεί προς μελετημένους σκοπούς.

Click to access the login or register cheese